Varför ESU?

Varför ESU?

Varför ESU?

Riksidrottsförbundets årsstämma 2023 markerade en stor förändring för Svensk e-sport. Plötsligt blev Svenska E-sportförbundet (SESF) en del av idrottsfamiljen och den eviga debatten om e-sport är en sport eller inte kunde äntligen avgöras till fördel för ”ja” sidan. Initialt med tre grenar (spel) som räknades som idrott: Counter-Strike 2 (CS2), Defense of the Ancients 2 (DOTA2) och Rocket League (RL), är numera listan utökad med ytterligare 12 titlar: Age of Empires 2, StarCraft 2, Apex Legends, Fortnite, PUBG: Battlegrounds, Call of Duty, Valorant, Super Smash Bros. Melee, Super Smash Bros. Ultimate, Street Fighter 6, Tekken 8 och League of Legends.

Det finns en hel del ungdomsorganisationer i Sverige som organiserar ungdomar genom Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) likt Esport United. Den stora skillnaden mellan dem och ESU är fokuset på e-sport och e-sportkultur. Det är där vår expertis och styrka ligger. Det märks också på våra medlemsföreningar.

I det svenska e-sportekosystemet ska man se ESU som ett komplement till SESF.

Båda organisationerna arbetar för att främja e-sport, men vi gör det på lite olika sätt. Esport United fokuserar mer på gemenskap, inkludering och e-sportkulturen, medan Svenska E-sportförbundet fokuserar mer på den tävlingsinriktade aspekten av e-sport efter dess erkännande som en idrott. Båda organisationerna värderar dock en trygg och inkluderande miljö för alla som vill vara en del av e-sporten. Tillsammans jobbar vi för en hållbar och långsiktig utveckling för e-sporten i Sverige.

ESU är till för dom som vill organisera sig kring alla titlar (spel) och tävla, träna eller bara samlas kring. Dom som vill arrangera turneringar, LAN eller driva communitys. En e-sportkultur öppen för alla.