I artikelserien “Förenings-spotlight” andra del välkomnar vi ESUs största medlemsförening sett till medlemsantal. Idén om Publiclir grundades från första början 2008 av Daniel ‘Broiler‘ Skoglund som startade upp en publik Counter-Strike 1.6 server för allmänheten, en server som sedan blev två och ökade snabbt i popularitet. Servrarna gick på den tiden under namnet Dannes Publiclir och hade sin nisch med små banor och ett mer intensivt spel. Efter några år beslöt sig broiler för att utveckla det till något större och i Augusti 2012 bytte spelservrarna namn från Dannes Publiclir till Publiclir och en förening skapades. 1a Oktober 2012 var hemsidan i drift och föreningen officiellt ansluten till Esport United, något den är än idag.

Publiclir verkar som en portal för ungdomar i Sverige att nätverka och tävla online mot andra likasinnade. Publiclir har också stöttat svensk e-sport sedan starten och hjälpt spelare och lag att ta sig till olika evenemang. Publiclir åker runt på evenemang runt om i Sverige och arrangerar olika former av tävlingar. Publiclir samarbetar även med en rad företag och organisationer som riktar sig mot e-sporten. Att bli medlem på Publiclir är helt gratis och ger dig som medlem en hel del förmåner så som tjänster, tävlingar och turneringar med priser.

Publiclir är ständigt under utveckling och har haft en enorm tillväxt sedan start, idag har de cirka 20.000 spelare dagligen och över 30.000 registrerade medlemmar. Publiclir är även sedan 2016 Sveriges största ideella spelförening.