I artikelserien “Förenings-spotlight” kommer vi att berätta lite mer om våra olika medlemsföreningar, deras verksamhet, och vad de gör för den svenska esport-och gamingscenen. I dag börjar vår berättelse i Småland, närmare bestämt Jönköping.

I maj 2017, i en liten lokal i Jönköping, grundas en förening vid namn Phoenix Blue. De grundande medlemmarna har sedan tidigare arbetat tillsammans i en annan förening med liknande inriktning, och har nu hittat ett nytt hem hos ESU. Bakgrunden till föreningens grundande är ett ofantligt intresse för esport och gaming, samt att styrelsemedlemmarna länge själva deltagit i diverse esportevenemang, både professionellt och på sin fritid.

Phoenix Blue är en förening med flera olika ben att stå på. Man fokuserar på liveproduktion av både fysiska och online-evenemang, samt på turneringsarrangemang. När det kommer till turneringsarrangemang har man sedan starten av föreningens verksamhet bland annat arrangerat turneringar i Hearthstone, Super Smash Bros. Ultimate, Super Smash Bros. Melee, Rocket League, FIFA, VALORANT med flera.

Föreningens flaggskepp är turneringsserien i Smash-spelen vid namn “Phoenix Blue”. År 2018 arrangerades det första arrangemanget i Halmstad, med strax över 120 deltagare och internationella besök. 2019 arrangerades uppföljaren, där över 200 spelare deltog i evenemanget vid stadionmässan i Malmö. Dessutom besöktes evenemanget av deltagare från över 13 olika länder.

Under 2021 fokuserar Phoenix Blue på att utöka sin onlineverksamhet, en konsekvens som blivit nödvändig till följd av coronapandemins utbredning.