På Högskolan i Halmstad har du som är elitspelande e-sportare möjlighet att kombinera din elitsatsning med högre studier, oavsett vilken utbildning du läser. Du ansöker till utbildningen precis som alla andra och när du kommit in har du möjlighet att ansöka om dubbla karriärer.

Till hösten 2020 kommer vi att som ett pilotprojekt ta in fem elitspelande e-sportare som kommer få möjlighet att satsa på dubbla karriärer. Här kan du som som elitsatsar inom e-sport kombinera din satsning med högre studier där Högskolan underlättar din studietid genom flexibla och anpassade lösningar. Du kan även anpassa din studietakt för att få tiden att räcka till för din elitsatsning och lyckas med dubbla karriärer. Som elitidrottsstudent kan du studera vilket program du vill på Högskolan och få ta del av stödet som ges.

Definition av elitidrottare

En elitidrottare enligt Högskolan i Halmstad är:

 • Individuell elitidrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag, eller bedöms ha potential att nå lägst motsvarande nivå
 • Elitlagidrottare som spelar i någon av de två högsta nationella serierna/divisionerna under förutsättning att det inom den idrotten finns minst fyra serier/divisioner, i annat fall gäller den högsta nationella serien/divisionen

Definition av elit inom e-sport

Nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag

Nationell mästerskapsnivå innebär att ha deltagit i ett lag eller individuellt i de ligor som har de högst rankade lagen inom respektive e-sport i Sverige det senaste halvåret.

 • Deltagande i lag som tagit poänggivande placeringar i större internationella tävlingar, enligt HLTV.org rankingsystem för Sverige.
 • Deltagande i Svenska Elitseriens högsta division
 • Deltagande i Swedish Pro League division 1
 • Deltagande i FPL Circuit
 • Spelare som deltagit i lag som är aktiva i utländska nationella ligor.
 • Undantag för kvinnliga scenen där prestationer inom högsta turneringar eller ligor ingår.

Högsta nationella serien/divisionen

CSGO, Svenska Elitseriens högsta division
LOL, Swedish Esports League

Mer information

HLTV.org
Svenska elitserien CS:GO
LOL, Swedish Esports League

Ansökningsprocess

För att ansöka om dubbla karriärer inom e-sport söker du in till den utbildning du är intresserad av via antagning.se precis som alla andra. När du sedan antagits till utbildningen kan du ansöka om dubbla karriärer hos oss. Du ska då ska skicka ditt CV till Esport United senast 1 augusti 2020 som ska innehålla:

 1. Vilka spelarnamn studenten är känd under, Id- eller kontonamn.
 2. Vilket spel studenten är aktiv inom
 3. Spelarhistorik, tidigare och nuvarande lag, resultat i mästerskap och eventuella utmärkelser
 4. Uppge eventuella fuskanklagelser som dömts ut mot spelaren.

Hur bedöms ansökan?

Ansökningarna till dubbla karriärer för elitsatsande e-sportare bedöms av en kommitté för respektive e-sport som består av personer med god insikt i e-sporterna. Kommitéernas ansvar är att:

 • Hålla sig uppdaterade med sin respektive e-sports spelare, tävlingar och organisationer.
 • Ansökande spelare gås igenom av respektive kommitté där det fastställs om individen är elitspelare.
 • Skriva ett kort intyg för vardera elitspelare som kan godkännas för dubbla karriärer (i samband med pilotomgången.

Andra elitidrottare med dubbla karriärer

Agnes Kramer är elitsimmare och studerar Grundlärarutbildning F–3.

Ung man som är delar på mitten där vänstra sidan är klädd i idrottskläder för en innebandymålvakt och högra i blå skjorta.

Tobias Jernsand är professionell innebandymålvakt och studerar civilekonomprogrammet.

Mer om hur Tobias kombinerar sina karriärer

Professionell idrottskarriär och arbetsliv är programmet för dig som är elitsatsande idrottare eller har ambitionen att verka inom idrott. Då behöver du ha möjlighet att träna och ha kunskaper om hur människor får ut det mesta av sin potential. Professionell idrottskarriär och arbetsliv förbereder dig för ett framtida yrkesliv samtidigt som du kan satsa helhjärtat på att lyckas med din nuvarande idrottskarriär.

Professionell idrottskarriär och arbetsliv